Polecam tym, którzy mega słodkie ciasta lubią najbardziej :) Nutella pie – Składniki: Nutella pie – Składniki na spód: 450 g ciastek Oreo 120 g masła, miękkiego, nieschłodzonego Nutella pie – Nadzienie z Nutelli: 400 g serka mascarpone, schłodzonego (w oryginale serek Philadelphia) 600 g Nutelli, w temperaturze pokojowej 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej Nutella pie – Śmietanowy wierzch: 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 4 płaskie łyżki cukru pudru 160g orzechów laskowych kilka kostek gorzkiej czekolady Nutella pie – Wykonanie: Ciasteczka rozkruszyć na drobno (najlepiej za pomocą malaksera na konsystencję mokrego piasku), wyrobić z masłem na jednolitą masę, a następnie wyłożyć nią spód i brzegi do połowy formy na tartę (u mnie tarta o średnicy 30cm i wysokim brzegu na 6cm). W innej misce ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę, a następnie dodawać stopniowo po łyżce kremu z nutelli i mascarpone, miksując na niskich obrotach i tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto to również przypadnie do gustu tym, co nie mają piekarnika, gdyż jest to proste ciasto bez pieczenia składające się z ciasteczkowego spodu i dwóch kremowych warstw, których zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut :) Uwaga: Jeśli zamiast śmietany 36% użyjecie śmietany kremówki 30%, to by masa była zwarta będzie trzeba dodać do niej żelatyny lub śmietan-fix’y. Na górę wysypać posiekane orzechy i zetrzeć kilka kostek gorzkiej czekolady. Następnego dnia śmietanę kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. Nutella pie – to coś dla tych, co uwielbiają ciasteczka Oreo i Nutellę :)