Ciasteczka czekoladowe z piankami

Krzysztof
Przepisy
28.04.2014 19:36
Ciasteczka czekoladowe z piankami

Przepis

na ciasteczka:

375g pszennej mąki

112,5g cukru

1/2łyżeczki soli

1łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

170g masła

3jaja, roztrzepane

Wymieszać suche składniki. Dodać masło, zmiksować do piaskowej konsystencji. Dodać jajka i wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1godz. do max. 3dni.

Odwinąć z foli, rozwałkować na blacie obsypanym mąką. Powykrajać ciastka, max. 0,2cm grubości, średnica obojętna.

Piec w 175min. ok. 10min., aż ciastka lekko się przyrumienią. Ostudzić.

na marshmallows:

60ml wody

60ml syropu kukurydzianego*

170g cukru

1łyżka żelatyny w proszku

2łyżki zimnej wody

2 białka, temp. pokojowa

1/2 torebki cukru waniliowego

W średnik garnku umieścić cukier, wodę i syrop. Zagotować, zmniejszyć gaz do minimum, przykryć pokrywką i gotować tak przez 3min. Zdjąć przykrywkę i dalej gotować aż do uzyskania struktury "soft ball"**. Zdjąć z gazu.

Wymieszać żelatynę z wodą i dodać do ciepłego syropu. Wymieszać.

Ubiać białka na puszystą masę, wlać ciepły syrop.

Dodać cukier waniliowy i dalej ubijać aż masa stanie się gęsta, sztywna i błyszcząca, a pod zębami nie będzie nam zgrzytać cukier:)

Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o śr. ok. 1cm.

na czekoladową glazurę:

400g czekolady

2łyżki oleju

Połamaną czekoladą z olejem włożyć do miski i roztopić na parze.

Połączenie:

Na każde ciasteczko wycisnąć "kulkę" piany. Ochłodzić ok. 1,5-2godz.

Maczać ciasteczka w rozpuszczonej, ciepłej czekoladzie.

Kłaść na kratce lub deseczce i włożyć do lodówki na ok. 1-2godz., żeby czekolada zastygła.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną