Przepis
na ciasteczka:
375g pszennej mąki
112,5g cukru
1/2łyżeczki soli
1łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
170g masła
3jaja, roztrzepane
Wymieszać suche składniki. Dodać masło, zmiksować do piaskowej konsystencji. Dodać jajka i wymieszać aż wszystko dobrze się połączy. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1godz. do max. 3dni.
Odwinąć z foli, rozwałkować na blacie obsypanym mąką. Powykrajać ciastka, max. 0,2cm grubości, średnica obojętna.
Piec w 175min. ok. 10min., aż ciastka lekko się przyrumienią. Ostudzić.
na marshmallows:
60ml wody
60ml syropu kukurydzianego*
170g cukru
1łyżka żelatyny w proszku
2łyżki zimnej wody
2 białka, temp. pokojowa
1/2 torebki cukru waniliowego
W średnik garnku umieścić cukier, wodę i syrop. Zagotować, zmniejszyć gaz do minimum, przykryć pokrywką i gotować tak przez 3min. Zdjąć przykrywkę i dalej gotować aż do uzyskania struktury "soft ball"**. Zdjąć z gazu.
Wymieszać żelatynę z wodą i dodać do ciepłego syropu. Wymieszać.
Ubiać białka na puszystą masę, wlać ciepły syrop.
Dodać cukier waniliowy i dalej ubijać aż masa stanie się gęsta, sztywna i błyszcząca, a pod zębami nie będzie nam zgrzytać cukier:)
Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o śr. ok. 1cm.
na czekoladową glazurę:
400g czekolady
2łyżki oleju
Połamaną czekoladą z olejem włożyć do miski i roztopić na parze.
Połączenie:
Na każde ciasteczko wycisnąć "kulkę" piany. Ochłodzić ok. 1,5-2godz.
Maczać ciasteczka w rozpuszczonej, ciepłej czekoladzie.
Kłaść na kratce lub deseczce i włożyć do lodówki na ok. 1-2godz., żeby czekolada zastygła.