Szarlotka budyniowa - delikatna i kremowa

Ciasta
01.02.2017 9:00
Szarlotka budyniowa - delikatna i kremowa

🙂 SZARLOTKA Z BUDYNIEM (przepis na formę 33 x 20 cm) Składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 200 g masła (kostka) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe masa jabłkowa: 1,2 -1,5 kg kwaśnych jabłek 2 łyżki cynamonu Wykonanie: Mąkę wsypujemy na blat, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na moim blogu znajdziecie też przepisy na inne, równie pyszne szarlotki, na przykład na szarlotkę z bezą – gorąco polecam! Przywodzi mi na myśl od razu gorącą końcówkę lata i kwaśny smak pierwszych w sezonie jabłek, zrywanych prosto z drzewa na działce. Proszek budyniowy rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka i gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu (lecz używamy tylko litr mleka na całość). Gotowe ciasto dzielimy na 2 części i obie wkładamy do zamrażarki na minimum pół godziny. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Ciasto upiekłam na podstawie przepisu mariemadeline, znaleznionego na mniammniam.pl. Upieczone ciasto można jeść na ciepło, jednak wtedy budyń będzie się rozlewał i ciężko będzie ukroić kawałek. Jabłka również ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy z cynamonem. Wyjmujemy pierwszą część ciasta i nad formą ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zapraszam na kremową szarlotkę z budyniem. Zapewniam, że kto raz jej spróbuje, ten pozostanie jej wierny na dłużej. Aby pokroić na zgrabne kosteczki, należy szarlotkę zupełnie wystudzić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://wiszniowka.pl/szarlotka-budyniowa-delikatna-i-kremowa/