Makowiec z biszkoptem wg Anny Starmach

Ciasta
22.12.2016 10:32
Makowiec z biszkoptem wg Anny Starmach
  • Czas gotowania: 12 min
  • Czas przygotowania: 50 min

Składniki

http://aniastarmach.pl/przepis/biszkoptowy-makowiec/

 

Masa makowa
200 g mielonego maku
50 g cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
2 białka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
1 łyżka konfitury różanej (opcjonalnie)
sól


Biszkopt
200 g drobnego cukru
120 g mąki
4 duże jajka
2 łyżki wody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól


Lukier cytrynowy
1.5 łyżki soku z cytryny
200 g cukru pudru

Przepis

PRZEPIS WEDŁUG ANI STARMACH ZE STRONYhttp://aniastarmach.pl/przepis/biszkoptowy-makowiec/

Masa makowa

Jeśli nie uda Ci się kupić zmielonego maku, zwykły mak gotuj w mleku przez mniej więcej 30 minut, następnie dwukrotnie zmiel go w maszynce do mięsa.

Zmielony mak zalej szklanką wrzątku, poczekaj, aż napęcznieje i dokładnie odsącz go z nadmiaru wody. Bakalie posiekaj, masło roztop na patelni, białka ubij ze szczyptą soli.

Mak połącz z miodem, cukrem, bakaliami, różą, masłem oraz pianą z białek.

Biszkopt

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

Żółtka oddziel od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich 2 łyżki wody, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika na 12 minut.

Po tym czasie delikatnie oderwij ciasto od papieru do pieczenia, posmaruj je masą makową i zwiń w rulon, następnie owiń papierem, na którym piekł się biszkopt, i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Lukier cytrynowy

Sok z cytryny przecedź przez sitko i mieszaj z cukrem pudrem, aż do powstania jednolitej konsystencji lukru. Ciasto rozwiń z papieru, posmaruj je lukrem.

http://aniastarmach.pl/przepis/biszkoptowy-makowiec/

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną