- Czas gotowania: 12 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
http://aniastarmach.pl/przepis/biszkoptowy-makowiec/
Masa makowa
200 g mielonego maku
50 g cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
2 białka
2 łyżki rodzynek
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
1 łyżka konfitury różanej (opcjonalnie)
sól
Biszkopt
200 g drobnego cukru
120 g mąki
4 duże jajka
2 łyżki wody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Lukier cytrynowy
1.5 łyżki soku z cytryny
200 g cukru pudru
Przepis
PRZEPIS WEDŁUG ANI STARMACH ZE STRONYhttp://aniastarmach.pl/przepis/biszkoptowy-makowiec/
Masa makowa
Jeśli nie uda Ci się kupić zmielonego maku, zwykły mak gotuj w mleku przez mniej więcej 30 minut, następnie dwukrotnie zmiel go w maszynce do mięsa.
Zmielony mak zalej szklanką wrzątku, poczekaj, aż napęcznieje i dokładnie odsącz go z nadmiaru wody. Bakalie posiekaj, masło roztop na patelni, białka ubij ze szczyptą soli.
Mak połącz z miodem, cukrem, bakaliami, różą, masłem oraz pianą z białek.
Biszkopt
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Żółtka oddziel od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do nich 2 łyżki wody, stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do gorącego piekarnika na 12 minut.
Po tym czasie delikatnie oderwij ciasto od papieru do pieczenia, posmaruj je masą makową i zwiń w rulon, następnie owiń papierem, na którym piekł się biszkopt, i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Lukier cytrynowy
Sok z cytryny przecedź przez sitko i mieszaj z cukrem pudrem, aż do powstania jednolitej konsystencji lukru. Ciasto rozwiń z papieru, posmaruj je lukrem.