Składniki: Biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) 1 łyżka kakao (płaska) opakowanie cukru wanilinowego Masa bananowa: około 600 g obranych bananów sok z połowy cytryny 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dobrze schłodzona) 200 g gęstego jogurtu naturalnego opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania galaretki cytrynowej Mus czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. W międzyczasie mikserem rozdrabniamy banany i skrapiamy sokiem z cytryny, aby zapobiec ich sczernieniu. Następnie kremówkę ubijamy (aby uzyskać bardziej puszysty efekt można dodać śmietanfix’u) i wykładamy na masę bananową. Śmietankę na mus podgrzewamy z połamanymi czekoladami do momentu rozpuszczenia się czekolad. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzn. suchego patyczka. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Ciasto z masą bananową z musem czekoladowym Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do śmietanki. Podchodziłam do niego dość sceptycznie bo nie jestem zwolennikiem bananów w masie.