Czas przygotowania: 65 minut Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej Wykonanie: Jeśli nie udało się Wam upiec klasycznego, to mam dla Was jeszcze jedną, obok keksu piernikowego ( czy też keksa 😃) propozycję na szybkie świąteczne ciasto, czyli na ciasto korzenne z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej. Formę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 15 minut, po czym wykładamy ciasto na kratkę. Mąkę przesiewamy z przyprawami, dodajemy stopniowo na przemian z olejem i maślanką do jajek, delikatnie mieszając szpatułką. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę w wysokim naczyniu przy użyciu nierdzewnej trzepaczki. Ciasto korzenne na formę z kominem o średnicy 25 cm