Naleśniki około 10 sztuk Składniki: 250 ml mleka 150 g mąki pszennej 1 jajko około 100 ml wody gazowanej (dzięki niej nasze naleśniki będą bardziej chrupkie) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oleju sól masło, margaryna lub olej do smażenia Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Na pewno na blogu pojawią się notki na wykorzystaniem naleśników w inny sposób, a na razie przepis na podstawowy przepis. Na słodko, na ostro, zapiekane, w zupie, z warzywami, czy z owocami… Naleśniki mogą powstać z każdej mąki, czy to tradycyjnie z pszennej, czy też dobrze nam znane meksykańskie tortille z mąki kukurydzianej. Wylewamy na nią ciasto (u mnie jest to objętość małej chochelki do zupy, czyli około 50 ml), czyli około 50 ml). Na zdjęciu podane z dżemem z owoców leśnych, kwaśną śmietaną 18%, cukrem i sezonowymi owocami. Niestety z czego co zauważałam dużo osób ma z tym problem, stąd pomysł na ten wpis.