- Zakwas - 2 kg buraków - 1 mała główka czosnku - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 ziarna pieprzu - 1 łyżka soli - woda mineralna - Barszcz - 2.5 l wody - 2 korzenie pietruszki - 1 mały por - 2 marchewki - 0.5 selera - 1 cebula - 20 g suszonych grzybów - 2 kg buraków - 1 l przygotowanego wcześniej zakwasu - 1 liść laurowy - 2 ziarna ziela angielskiego - sól, pieprz Buraki gotuj w wywarze około 40–50 minut, po tym czasie (gdy zmiękną) wyłów je (nie będą Ci już potrzebne). Grzyby zalej 150 ml wody, po 20 minutach grzyby i wodę przełóż do rondelka, gotuj na małym ogniu około 30 minut. Do garnka wlej zakwas do smaku (sam płyn, bez buraków, około 600 ml – 1 l) oraz wodę spod grzybów i grzyby. W zależności od temperatury zakwas będzie gotowy po 3–7 dniach (jest gotowy, gdy na powierzchni wytworzy się charakterystyczna piana). Przełóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu około godziny. Cienko je pokrój lub zetrzyj na plasterki na tarce tzw. mandolinie.