Ciasto na pierogi: 4 szklanki maki pszennej 1.5 szklanki wrzącej wody szczypta soli 1 łyżka oleju lub masła Farsz: 700 g kapusty kiszonej 500 g grzybów leśnych mrożonych lub 50 g suszonych 1 duża cebula lub 2 mniejsze 2 łyżki oleju 3 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Mąkę i sól wsypać do miski, dodać olej/masło, zaparzyć wrzątkiem i wyrobić na gładkie ciasto (ręcznie ok.5-6 minut). Na każde kółko położyć 2 łyżeczki farszu, złożyć kółko na pół i zlepić brzegi ciasta w kształt pierogów. Jeżeli używamy grzybów suszonych: namoczyć je wcześniej w w niewielkiej ilości wody, gotować ok. 1 godziny, ostudzić i drobno posiekać. Gotować pierogi w osolonej wodzie powoli, na małym ogniu ok 5 minut od wypłynięcia. Kapustę przepłukać 1-2 razy wodą, w zależności od tego jak mocno jest kwaśna. Grzyby rozmrozić, posiekać w kostkę, poddusić na oleju, aż woda wyparuje. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Rozwałkować na kółka grubość 1 - 2 mm . Po przestygnięciu można je również przysmażyć na patelni, niektórzy wolą właśnie takie chrupiące. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać 2-3 łyżki bułki tartej.