Szef kuchni Marco Ghia podpowiedział, co zrobić by uniknąć wyczuwalnych grudek z żelatyny: wystarczy suche składniki zmieszać wcześniej ze sobą, a następnie wsypać do gorącej śmietanki i dokładnie mieszać trzepaczką przez minimum dwie minuty. Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30% 50 g cukru 10 g (1 opakowanie) cukru z wanilią 8 g żelatyny 1 łyżka stołowa kawy Wykonanie: Przez krótki okres czasu (jeden rok) mieszkałam we Włoszech i w tamtym okresie po raz pierwszy dałam się oczarować tej niesamowitej kuchni. Niezwykle delikatny, ale nie mdły – mocno wyczuwalna nutka kawy nadaje mu wyrazistości i sprawia, że nie sposób zatrzymać się na jednym kęsie. Kiedy tylko zacznie się gotować, zdejmujemy z palnika i wsypujemy składniki suche, dokładnie mieszając przez minimum dwie minuty. Jednak włoskie desery poznaję tak naprawdę dopiero teraz, kiedy już od dawna jestem w kraju. Jednak kiedy spróbowałam po raz pierwszy wersji z kawą to dopiero wtedy doceniłam jego potencjał.