Przygotowanie Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 30 cm i w środku mniejszy okrąg o średnicy 15 cm. Białka oraz sól umieścić w metalowej misce i zacząć ubijać do otrzymania sztywnej piany. Następnie lekko go uchylić i tak pozostawić na kilka godzin do całkowitego wystudzenia albo w zamkniętym piekarniku na całą noc. Krem cynamonowy i dodatki 500 śmietany kremówki 36% (zimnej) 4 łyżki serka mascarpone (zimnego) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 - 2 łyżeczki cukru pudru 4 mandarynki garść płatków migdałów garść suszonej żurawiny Świąteczny wieniec bezowy na stole na pewno będzie prezentował się bardzo ładnie. W sumie to słabo wizualnie i w nerwach prawie wyrzuciłam ją do kosza, ale ostatecznie niedoskonałości ukryłam trochę, no a w smaku była pyszna! ;-) Ja wzorowałam się na przepisie z bloga The Great British Bake Off ale krem i dekoracje zrobiłam już po swojemu :) Bezę można upiec już poprzedniego dnia i pozostawić na noc w piekarniku. Jako że beza jest zwykle bardzo słodka, polecam żeby do kremu nie dodawać za dużo cukru, aby nie przesłodzić. Składniki: Ilość: 12 - 16 porcji Wieniec bezowy 6 białek 300 g cukru drobnego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując po każdym dodaniu i dodając kolejną łyżkę dopiero wtedy, gdy poprzednio dodany cukier się rozpuści. Krem natomiast powinno się położyć na nią dopiero godzinę przed podaniem. Przeglądając sobie Pinterest i szukając świątecznych inspiracji trafiłam na cudne bezy w kształcie wieńca! Nawet mi mama radziła by jej nie robić, bo nigdy mi nie wychodzi. Wyłączyć piekarnik i pozostawić ją w zamkniętym piekarniku jeszcze przez 15 minut. Wygładzić (rozetrzeć) u góry delikatnie bezę, tak by potem było miejsce na krem.