Masa z białego maku: Masa z maku najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia w który potem będziemy zawijać roladę 1. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą tak aby wody było ponad mak i gotujemy na najmniejszym ogniu, czasami mieszając przez około 30 min. W ten sposób z początka i końca rolady masa nie będzie wychodzić ;)8. Roladę następnie zawijamy w papier do pieczenie tak aby koniec papieru znalazł się pod spodem, a przestrzeń między papierem, a roladą była na grubość naszej dłoni. Zagniatam ciasto i wałkuje na prostokąt wielkości 35 x 30 cmnastępnie smaruje ciasto białkiem aby ciasto nie odstawało od maku i nie tworzył się zakalec. 2. Odsączony mak, mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach trzy razy ( ja zmieliłam dwa gdyż lubię aby mak był bardziej wyczuwalny)3. Na czas przygotowania ciasta odstawiamy mak na bok aby mógł swobodnie odsączyć się. Boki zawijam na masę makową, następnie zawijam całe ciasto w roladę. Na sam koniec ubijamy białko na sztywno i dodajemy do masy. 4. Mąkę, cukier puder i masło siekam dziobie łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.