Przepis na fit pierniki Czego potrzebujemy: – 2 szklanki mąki żytniej – 1 jajko – 3 łyżki miodu – 2 łyżki ksylitolu – 3 łyżki prawdziwego masła ( można zastąpić olejem kokosowym) – 2 łyżki przyprawy do piernika – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu Wkładamy je do szczelnego opakowania wraz z obierkami z jabłka lub razowym chlebem i czekamy aż staną się miękkie. Gdy wpadłyśmy na pomysł upieczenia świątecznych pierników, wierzcie nam – nie liczyłyśmy na zbyt wiele. 2. Miód rozpuszczamy z masłem ( lub olejem kokosowym) i dodajemy do reszty składników, znajdujących się w misce. Zapraszamy Was do grupy, w której dzielimy się zdrowymi przepisami – jest nas już ponad 12 tysięcy! Przepis, z którego korzystałyśmy – znalazłyśmy na blogu ilovebake.pl! ( tak, aby się zarumieniły) Co zrobić gdy nasze pierniki po upieczeniu stały się twarde jak skała? Postanowiłyśmy jednak wprowadzić parę zmian, by cieszyć się ich smakiem bez wyrzutów sumienia z powodu wpadających kalorii. 5. Pierniki układamy na blaszce, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy je około 8-12 minut. (Chyba, że mówimy o stercie zwęglonych, piernikopodobnych kształtów, które ani smakiem ani wymiarami nie są podobne do pierwotnego zamysłu)