Udka z kurczaka w maśle orzechowym

kardamonovy
Obiad
16.12.2016 10:25
Udka z kurczaka w maśle orzechowym

Składniki: 6 udek z kurczaka pół szklanki masła orzechowego 3/4 szklanki wody 4 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 2 cm kawałek korzenia imbiru 2 ząbki czosnku pół płaskiej łyżeczki chili w proszku olej rzepakowy gruby szczypiorek sezam Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Po tym czasie, wyjmujemy mięso z naczynia, odlewamy sos, wrzucamy mięso z powrotem i podpiekamy na jasnobrązowy kolor. Trochę się oszukałam, bo skończył mi się w domu ciemny ryż i nie bardzo wiedziałam z czym mam je podać. Na szybko zrobiłam chlebki z patelni z mąki i jogurtu i to był strzał w dziesiątkę. Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około godziny w 180 stopniach (można dłużej, mięso musi odchodzić od kości). Podajemy z ciemnym ryżem lub chlebkami z patelni. Z masła, wody, sosu sojowego i miodu robimy sos. Mięso zalewamy sosem i wkładamy na 2 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/udka-z-kurczaka-w-masle-orzechowym/