Efektowne w smaku - ciemna masa z dodatkiem czekolady i rodzynek, a jasna z pokrojonymi galaretkami 5 dużych jajek 15 dag cukru 15 dag mąki (7,5 dag tortowej, 7,5 dag ziemniaczanej) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 litr mleka 4 jajka 4 łyżki mąki tortowej 4 łyżki ziemniaczanej 30 dag cukru pudru 2 cukry wanilinowe 2 kostki masła po 200 g 2 łyżki kakao; 1 tabliczka czekolady + do ozdobienia ok. 5 dag rodzynek namoczonych w rumie lub innym alkoholu; 20 dag galaretek różnokolorowych w cukrze lub 2 galaretki rozpuszczone w mniejszej ilości wody sok z połowy cytryny Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Następnie do pozostałej części białej masy dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wsypujemy pokrojone w drobną kostkę galaretki. Gdy biszkopt odstaje od brzegów formy (po ok. 40 minutach) wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, a po 10 minutach wyciągamy go i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie rozcieramy masła z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Do pierwszej masy dodajemy kakao i startą czekoladę na grubych oczkach tarki. Następnie dodajemy partiami cukier (cały czas ubijamy) i na koniec pozostałe składniki. Pozostałe mleko z cukrami wanilinowymi zagotowujemy i powoli wlewamy do niego wcześniej przygotowaną masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopniach.