Orzeźwiający i mocno cytrynowy tort idealny na specjalne okazje 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mleka 1/2 szklanki soku z cytryny (około 3 duże cytryny) starta skórka z 3 cytryn 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 1/4 szklanki cukru 350 g masła w temperaturze pokojowej sok z jednej cytryny przegotowana woda plasterki cytryny przekrojone na pół biała czekolada Białka oddzielamy od żółtek. Drugą szklankę mleka rozrabiamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny. Zimny budyń ucieramy miksujemy z dodawanym stopniowo sokiem z cytryny. Żółtka ucieramy z cukrem, gdy masa jest prawie biała dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników do jednolitej masy. Blaty biszkoptu nasączamy ponczem z soku z cytryny i wody. Następnie wykładamy na pierwszy blat połowę masy, przykrywamy drugim batem i wykładamy pozostałą część masy. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem.