Sernik z powidłami na kruchym cieście to najlepszy sernik o jakim marzy każdy obżarciuch 2 szklanki mąki 200 g margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka kakao 1 1/2 kg białego sera wiejskiego 250 g margaryny 8 jaj 200 ml śmietany 2 szklanki cukru 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 cukry waniliowe 300 g morele suszone 300 ml powideł 1 łyżka bułki tartej Margarynę siekamy z mąką i mieszamy z cukrem pudrem. Większą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy na jasno złoty kolor 200 st. Upieczony blat smarujemy powidłami wymieszanymi z bułką tartą, wylewamy masę serową oraz posypujemy wierzch z tartym na tarce lub posiekanym ciemnym ciastem. Z przygotowanego ciasta oddzielamy 1/5 część ciasta i mieszamy ją z kakao. Następnie ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.