Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki rumu lub wódki 1,5 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 6 białek 200 g cukru 500 g maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Olejek migdałowy 1 łyżka miodu 1 łyżka margaryny Kandyzowana skórka pomarańczowa Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w letnim mleku i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Opis Przepis na makowiec zawijany: Przepis na makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką papierze do pieczenia i przenieść na blachę do pieczenia. Ciasto musimy dokładnie skleić na końcach jak i na łączeniach. Ciasto wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione. Sposób przygotowania: Na początki mak zalewamy 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, aby napęczniał. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną masę i następnie dodać do masy makowej. Żółtka mieszamy z przesiana mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka, z roztopionym i ostudzonym masłem, szczyptą soli, olejem oraz rumem. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Żółtka należy utrzeć z pozostałym cukrem na puszysty krem. Układamy łączeniem do dołu i pozostawiamy w ciepłym miejsca do wyrośnięcia przez ok. 30 minut.