Staropolski piernik świąteczny

Asia
Ciasta
12.12.2016 18:00
Staropolski piernik świąteczny

Przepis na: Staropolski piernik Łącznie: 70 min Składniki : Ciasto: 200 g masła 150 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 15 g kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 50 g cukru 180 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 50 g posiekanych orzechów włoskich Dekoracja: 250 g powideł śliwkowych 100 g czekolady mlecznej 20 g miękkiego masła 1 łyżeczka kakao 30 g miodu 100 ml śmietanki kremówki 30% 70 g grubo posiekanych orzechów włoskich Krok 1 W rondelku roztapiamy masło razem z miodem, dodajemy przyprawy: piernikową, kakao, cynamon. Krok 1 Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem małej keksówki i pieczemy w temp. 160 C stopni (z termoobiegiem) lub 170 C stopni (bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Koniecznie muszę więc podzielić się z Wami tym odkryciem i mam nadzieję, że zagości on na wielu świątecznych stołach 🙂 Przygotowujemy polewę: śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy rózgą (trzepaczką) do momentu, aż czekolada się rozpuści. Byłam nimi zachwycona ponieważ nareszcie miałam okazję podszkolić się w dziedzinie cukiernictwie i to na dodatek u samego mistrza cukiernictwa! Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z mąką. Polewamy piernik czekoladą, a na końcu posypujemy z wierzchu posiekanymi orzechami. Ostatnio miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Pawłem Małeckim, organizowanych przez Lidl Polska. Kiedy piernik się wystudzi, przekrawamy go na 3 części i smarujemy go powidłami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://poprostupycha.com.pl/staropolski-piernik/