Składniki na ciasto: Składniki na farsz: Wykonanie farszu: Wykonanie: 1 kg mąki pszennej typu 450½ litra mleka1 szklanka oleju10 dag drożdży2 jajka1 cukier waniliowy1 łyżka cukru1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia1/2kg kapust kiszona30 dag Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na pięć równych części i każde kolejno rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką w kształcie prostokąta o wymiarach około 12 cm x 40 cm. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać resztę produktów, wyrabiać ciasto przez 15 minut i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Na całej długości każdego ciasta nakładać farsz i zwinąć po długości trzy razy, po czym pociąć nożem na kawałki.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/12/kapusniaczki-drozdzowe-z-kiszonej.html