Pieczemy na jasnozłoty kolor ok.10 minut, następnie włączamy na ok. 5 minut termo obieg, który podwyższa temperaturę piekarnika o ok. 20 stopni, ale dzięki temu zabiegowi domowej roboty groszek ptysiowy jest bardziej chrupiący. Groszek można przygotować w większej ilości i szczelnie zamknąć w słoju, a potem na bieżąco wykorzystywać jako dodatek do zup. A ciasto parzone robi się bardzo łatwo, taki domowy groszek ptysiowy można również przygotować jako produkt uboczny przy okazji pieczenia ptysi, eklerków, czy karpatki. Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego to drobny wypiek z ciasta parzonego w kształcie dużych groszków. Groszek ptysiowy nie jest pracochłonny i nie jest trudno go przygotować samodzielnie w domu. Poniższy przepis na groszek ptysiowy jest na porcję dla 5-6 osobowej rodziny. Składniki: 50 g masła 80 ml wody 60 g mąki pszennej 1 duże lub 2 małe jajka duża szczypta soli Przygotowanie: W rondelku zagotowujemy masło z wodą i szczyptą soli. Nakładamy ciasto do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy z ciasta nieduże kulki bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jak pisałam wcześniej, jeśli przygotujecie większość ilość, groszek ptysiowy można zsypać do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka tygodni.