Prosty piernik słodzony karobem zamiast cukru, przełożony musem żurawinowym

Agata
Ciasta
10.12.2016 13:36
Prosty piernik słodzony karobem zamiast cukru, przełożony musem żurawinowym

21x12 cm) : CIASTO: - 1,5 szklanki mąki (180 g) jasnej lub pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej lub pół na pół jasnej i pełnoziarnistej - 1/2 szklanki karobu w proszku Bakra (60 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 2 czubate łyżeczki mieszanki korzennych przypraw do piernika - 1 laska wanilii (same ziarenka ze środka) lub 1/4 łyżeczki suszonej wanilii - 3/4 szklanki melasy z karobu Bakra (180 ml) - 3/4 szklanki mleka roślinnego (180 ml) - 1/4 szklanki oleju (rozpuszczonego oleju kokosowego lub zwykłego) 60 ml MUS ŻURAWINOWO-POMARAŃCZOWY: - 200 g suszonej żurawiny - 1 łyżka nasion chia - 1/2 szklanki soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciskanego, albo gotowego: tłoczonego, nieklarowanego soku 100% bez dodatków POLEWA KAROBOWA: - 1/4 szklanki melasy z karobu Bakra (60 ml) - 60 g oleju kokosowego (1/4 szklanki rozpuszczonego) - 1 płaska łyżka karobu w proszku Bakra PRZYGOTOWANIE: Moreover its more delicate than cocoa and besides the caramel flavor it adds to the desserts it also sweetens them better, so we can skip the sugar or replace the greater amount of it. INGREDIENTS (21x12 cm cake tin): CAKE : - 1.5 C flour (180 g) regular or wholewheat spelt flour or regular wheat flour, or 1/2 plain flour with 1/2 wholewheat flour - 1/2 C carob powder (60 g) - 1 tsp baking powder - 1 tsp baking soda - 2 heaping teaspoons of gingerbread spice mix (pumpkin pie spice) - 1 vanilla pod (just the grains from the inside) or 1/4 tsp dried vanilla - 3/4 C carob molasses (180 ml) - 3/4 C vegan milk (180 ml) - 1/4 C oil (dissolved coconut oil or regular oil) 60 ml CRANBERRY-ORANGE MOUSSE: - 200 g dried cranberries - 1 tbsp chia seeds - 1/2 C orange juice, preferably freshly squeezed or if store-bought: 100% orange juice without additives (pressed, unclarified) CAROB ICING: - 1/4 C carob molasses (60 ml) - 60 g coconut oil (1/4 C dissolved coconut oil) - 1 level tbsp carob powder PREPARATION: Its best to bake the cake and soak the cranberries in the evening, so the cake will harden properly and cranberries get soft. WYKONANIE MUSU: Żurawinę umieszczamy w miseczce, nasiona chia dokładnie mieszamy z sokiem i wlewamy do żurawiny, mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (w miseczce zakrytej folią w lodówce). WYKONANIE MUSU: Żurawinę umieszczamy w miseczce, nasiona chia dokładnie mieszamy z sokiem i wlewamy do żurawiny, mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (w miseczce zakrytej folią w lodówce). Najlepiej jest, upiec je wieczorem, równocześnie zalewając żurawinę na mus, a następnego dnia, już tylko w 10 minut je wykończyć ☺ I owszem, nie jest to piernik w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, biorąc pod uwagę sposób wykonania, ale powiedzmy, jego dalszy kuzyn, bo smakowo, nie odbiega bardzo od oryginału. Na co dzień, używam karobu firmy Bakra, który kupić już można w coraz większej ilości sklepów stacjonarnych (ich listę znajdziecie tutaj), a jeśli ciężko Wam go kupić gdzieś na miejscu, to z łatwością zrobicie to w firmowym sklepie Bakra ( o tutaj ). POLEWA: Umieszczamy składniki polewy w rondelku, lekko podgrzewamy i energicznie mieszamy trzepaczką aby rozpuścić olej, gdy stanie się gładka i lejąca, jeszcze ciepłą wylewamy na czubek ciasta. POLEWA: Umieszczamy składniki polewy w rondelku, lekko podgrzewamy i energicznie mieszamy trzepaczką aby rozpuścić olej, gdy stanie się gładka i lejąca, jeszcze ciepłą wylewamy na czubek ciasta. Nakładamy mus na 2 z nich, składamy całość, delikatnie dociskając, wyrównujemy brzegi nożem albo szpatułką i zalewamy całość gorącą polewą z góry. Nakładamy mus na 2 z nich, składamy całość, delikatnie dociskając, wyrównujemy brzegi nożem albo szpatułką i zalewamy całość gorącą polewą z góry. Zaraz po tym doklejamy do niej wybrane dodatki (orzechy, posypkę, suszone lub świeże owoce) WYKONANIE CAŁEGO CIASTA: Biszkopt przekrawamy w poziomie dwa razy, aby uzyskać 3 podłużne blaty. Zaraz po tym doklejamy do niej wybrane dodatki (orzechy, posypkę, suszone lub świeże owoce) WYKONANIE CAŁEGO CIASTA: Biszkopt przekrawamy w poziomie dwa razy, aby uzyskać 3 podłużne blaty. Polewa pokrywa ciasto częściowo (tak jak widać na zdjęciu), jeśli chcemy pokryć je w całości, należy przygotować podwójną porcję polewy. Polewa pokrywa ciasto częściowo (tak jak widać na zdjęciu), jeśli chcemy pokryć je w całości, należy przygotować podwójną porcję polewy. Ciasto jest słodkie i korzenne, a dla kontrastu, zamiast tradycyjnej marmolady śliwkowej, która też co prawda będzie do niego pasować, przełożone zostało świeżym i lekko kwaskowym w smaku musem żurawinowo-pomarańczowym, który przełamuje jego słodki smak i nadaje całości świątecznego wykończenia. Moja nowa, słodka propozycja na zbliżające się Święta, ale nie tylko, bo ciasto jest tak proste do zrobienia, że może nam umilić niejeden zimowy weekend :) Carob powder enriches the flavor and color of the cake and the icing, and carob molasses, completely sweetens both of these components, replacing sugar; its also making the sponge cake pleasantly moist. Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy dokładnie trzepaczką i wylewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej bez papieru. Następnie łączymy zawartość obu misek, mieszamy dokładnie trzepaczką i wylewamy masę do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej bez papieru. Just bake it in the evening, remembering to soak the cranberries too, and then, on the next day, spare only 10 minutes to finish it ☺ The cake is sweet and full of warming winter spices, with a lovely contrasting, slighlty sour, cranberry-orange mousse, which is made with only 3 ingredients. CRANBERRY-ORANGE MOUSSE PREPARATION: Put the cranberries in a bowl, thoroughly mix chia seeds with the juice and pour over the cranberries, mix thoroughly and leave for several hours, preferably overnight (in a sealed bowl in the fridge). W drugiej, mniejszej misce, łączymy mokre składniki i dokładnie mieszamy. W drugiej, mniejszej misce, łączymy mokre składniki i dokładnie mieszamy. Check it with the stick, when it comes out clean and dry, remove the cake from the oven and cool it thoroughly. ICING PREPARATION: Put all the icing ingredients in a saucepan, gently heat up the mix and stir vigorously with a whisk. Sprawdzamy patyczkiem, gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto z piekarnika i dokładnie chłodzimy. Sprawdzamy patyczkiem, gdy wychodzi czysty i suchy, wyjmujemy ciasto z piekarnika i dokładnie chłodzimy. Jednym z najważniejszych składników tutaj, jest karob, który występuje w wersji suchej i płynnej. Osobiście uwielbiam dodawać karob do korzennych wypieków i innych deserów, wspaniale się komponuje z tego typu przyprawami, a jego karmelowy smak, delikatniejszy od kakao, dodatkowo dosładza wszelkiego rodzaju słodkości. Na blogu znajdziecie już kilka takich kompozycji, od śniadaniowych korzennych pankejków, przez proste, bezglutenowe pierniczki, po piernikowe babeczki proteinowe i korzenno-dyniowe brownie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2016/12/prosty-weganski-piernik-karobowy.html