Pierniczki z melasą

Ewelina
Ciasta
10.12.2016 10:59
Pierniczki z melasą

Bardzo polecam… Pyszne pierniczki z melasą Pierniczki: Składniki: 700g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej 3/4 łyżeczki zmielonych goździków 340g jasnego brązowego cukru 170g melasy (użyłam karobowej, ale może być również buraczana lub trzcinowa) 200g masła 2 jajka – wbić do kubeczka i roztrzepać widelcem Do ozdoby Royal Icing: 10g proszku bezowego (użyłam proszku Wiltona) 60g wody około 350g cukru pudru Pierniczki: 1. Do miski wlać wodę, dodać proszek bezowy, cukier puder i miksować przez około 1-2 minuty na średnich obrotach, następnie zwiększyć obroty miksera i mieszać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. 4. Pierniczki piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190°C) przez około 10-12 minut, proszę obserwować, ponieważ pierniczki szybko się pieką. Wlać ciepłą masę z melasą (proszę się nie poparzyć), dodać jajka i zagnieść ciasto (ciasto będzie dość rzadkie, ale proszę się nie martwić, jak przestygnie, to stwardnieje). 3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 2-4mm (cieńsze pierniczki lepiej trzymają kształt i są bardziej kruche, grubsze ładnie rosną). Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-14 minut. 2. Mąkę przesiać, dodać sodę, przyprawy i wymieszać. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-3 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru. Gotowym lukrem udekorować pierniczki. Są dosyć kruche, ale myślę, że na tyle twarde, że można z nich zrobić ozdoby na choinkę. Z ciasta wycinać foremkami pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, pierniczki sporo urosną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://malacukierenka.pl/pierniczki-z-melasa.html