Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Świąteczny Makowiec Śnieżny Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g Masa makowa: 250g maku 100g cukru 3 białka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego lub ekstrakt migdałowy 200g poszatkowanych bakalii 2 łyżki miodu Masa śmietanowa: 1/2L śmietanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru Masa orzechowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 100g cukru pudru 150g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki gorącego mleka 3 żółtka 3-4 łyżki spirytusu Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3 kopiaste łyżki cukru pudru 6-7 łyżek wody 2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut. Polewą udekorować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi i kolorową posypką cukrową. 15. Masa makowa: 8. Mak wsypać do rondelka, zalać gorącą wodą i gotować go na małym ogniu przez około 10-15minut. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier z wanilią, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Świąteczny makowiec śnieżny wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na około 20 minut. Postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż masa stanie się bardzo gorąca i trochę zgęstnieje. 9. Mak przełożyć na patelnię, dodać białka, cukier, aromat, bakalie, śmietankę i miód, wymieszać. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka i podgrzewać mieszając, aż się zagotują. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1 minutę. Gorącą masę makową wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać (patrz FILM). Masę orzechową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać (patrz FILM). Gotową masę śmietanową wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Smaki dobrze się ze sobą łączą i myślę, że będzie dobrym ciastem na rodzinne spotkanie. Dodać orzechy i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką.