Świąteczne pierniczki z lukrem

Gosia
Desery
07.12.2016 8:49
Świąteczne pierniczki z lukrem

- Pierniczki (ok. 40 sztuk) - 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania - 150 ml miodu - 50 g cukru pudru - 50 g masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżka przyprawy do piernika (w składzie: cynamon, kardamon, imbir, anyż) - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - Lukier - 1 szklanka cukru pudru - 1 łyżkę soku z cytryny Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gesty – soku. Aby przygotować lukier, cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-12 minut. Bardzo miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://aniastarmach.pl/przepis/pierniczki-z-lukrem/