Na samym początku fabryka mieściła się w samym centrum Warszawy przy ulicy Szpitalnej, jednak syn Emila, zdecydował się ją powiększyć i przenieść na Pragę na ulicę Zamoyskiego. W ciągu kilku lat fabryka rozwinęła się do tego stopnia, że eksportowała swoje produkty do firmowych sklepów w Londynie czy Paryżu. Do dzisiejszego dnia tradycja wytwarzania słodyczy pozostała taka sama i bazuje na starych recepturach – ciekawostką jest, że linia produkcyjna Torcików Wedlowskich jest niezmienna od wielu, wielu lat. Od dnia dzisiejszego każda tabliczka czekolady pochodząca z mojej fabryki, opatrzona będzie stemplem fabryki C. E. Wedel, a każda paczka funtowa, nosić będzie na sobie własnoręczny mój podpis. 🙂 Muszę Wam powiedzieć, że w fabryce E.Wedel rzeczywiście czekolada leje się strumieniami, a zapach jej jest… Fabryka Czekolady zapewne każdemu z Was kojarzy się z kultowym filmem, jakim jest Charlie i fabryka czekolady, prawda? Na popularności Wedla chcieli skorzystać fałszerze i podrabiali czekolady, w związku z tym sam właściciel wydał orzeczenie: Muszę przyznać, że był to niesamowicie słodki dzień, a wizyta w fabryce znacznie poprawiła nastrój 🙂 Fabryka Wedla po jakimś czasie przeszła na jego syna Emila, który dzięki swoim inwestycjom znacznie rozwinął działalność (powiększył asortyment produktów, rozbudował sieć sklepów firmowych). Wszystko zaczęło się od małej cukierni, kiedy to Karol Ernest Wedel założył ją po naukach odbytych w Europie.