Zobacz też: Ciasto francuskie z gruszką i kozim serem Składniki (forma na tartę o średnicy 25cm) – 2 większe jabłka – łyżka masła – 3 łyżki cukru – opakowanie ciasta francuskiego 275g Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, a następnie kroimy je w około półcentymetrowe plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i 2 łyżki cukru, po czym wrzucamy na nią jabłka – podsmażamy na sporym ogniu przez kilka minut, aż nieco zmiękną. Smakuje ono zarówno na słodko, jak i słono – osobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta francuskiego. Lubię ciasto francuskie z tego względu, że zawsze da się coś z niego wyczarować, niezależnie od składników, które mamy dostępne w kuchni. Tarta z jabłkami na cieście francuskim na pewno Wam zasmakuje. Z kawałków ciasta, które zostaną, ozdabiamy tartę, jak widać u mnie – paseczkami.