🙂 Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i łososiem Składniki Dla dwóch osób 4 ziemniaki, 150 g filetu z łososia, 200 g świeżego szpinaku, 2 łyżki oliwy, sok z połówki cytryny, łyżeczka sezamu, 0,5 szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, cukier. W głębokim talerzu układamy szpinak, usmażone ziemniaki, łososia pociętego w kostkę (najłatwiej zrobić to rękami), a całość polewamy sosem i posypujemy sezamem. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt, ocet, musztardę, łyżkę oliwy, sól, pieprz i odrobinę cukru (aby złagodzić kwaśny smak). Wybierzcie metodę, która najbardziej Wam odpowiada i usmażcie łososia tak, aby był soczysty i lekko różowy w środku. 😉 Sałatki zwykle są proste i szybkie do zrobienia i tak jest również w tym wypadku. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i grillujemy lub smażymy na patelni. Możemy smażyć go od strony skóry lub, jeśli mamy filet bez skóry, na papierze do pieczenia. W tym wydaniu, jako sałatka ziemniaczana, również nie zawodzi.