Składniki: 15 podudzi z kurczaka puszka ananasa w kawałkach pół szklanki wody 3 ząbki czosnku 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka curry pół łyżeczki mielonego chili pół łyżeczki przyprawy 5 smaków sól (opcjonalnie) Kurczaka mieszamy z rozdrobnionymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, olejem i przyprawami, odstawiamy do lodówki na 12 godzin (jeżeli nie macie takiej możliwości, można krócej). Po tym czasie, kurczaka wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy do niego kawałki ananasa z zalewą i wodę. I powiem Wam, że nawet mały chłop, którego miałam okazję wczoraj stołować, dziubnął trochę i nie marudził. W międzyczasie można potrawę jeszcze dosolić, jeżeli jest dla Was za mało doprawiona. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach, około godziny, do miękkości mięsa.