Ciasto Pinia Colada

Ewelina
Ciasta
31.08.2014 5:12
Ciasto Pinia Colada

Przepis

ciasto Piña colada

Pyszne, delikatne i mięciutkie ciasto z kawałkami ananasa i kokosową bezą. Wydaje się być bardzo pracochłonne, ale w rzeczywistości robi się je dość szybko. Najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień, kiedy biszkopt nabierze wilgoci od masy. Polecam, bo warto. Przepis z tego bloga.

Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

BISZKOPT:

4 jajka

0,5 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

BEZA KOKOSOWA:

4 białka

szklanka cukru

200 g wiórków kokosowych

MASA ANANASOWA:

puszka ananasa w zalewie 560 g

1 budyń śmietankowy

1 łyżka cukru

4 żółtka

200 g masła/ margaryny

DODATKOWO:

wiórki kokosowe do posypania

100 g białej czekolady + 2 łyżki mleka (na polewę)

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a potem dodawać stopniowo cukier ciągle miksując. Następnie dodawać żółtka- jedno po drugim. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 25 minut w 160°C, do suchego patyczka.

Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier ciągle miksując. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20 minut do uzyskania ładnego, złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na deskę, oderwać papier do pieczenia i przekręcić tak, by spód leżał na desce.

Masa: Od ananasa odsączyć zalewę, przelać ją do garnka. Z garnka odlać odrobinę i wymieszać w niej budyń, a resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się płynu wlać delikatnym strumieniem budyń i gotować do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.

Wystudzony budyń utrzeć z żółtkami i masłem na jednolitą masę. Odłożyć 2 łyżki do oddzielnej miseczki, a do reszty dodać pokrojonego w kosteczkę ananasa i wymieszać.

Polewa: W garnku rozpuścić czekoladę wraz z mlekiem do uzyskania jednolitej polewy.

Na biszkopt wyłożyć masę z kawałkami ananasa, wyrównać. Następnie nałożyć bezę, którą posmarować potem 2 łyżkami odłożonego kremu. Posypać wiórkami kokosowymi i polać polewą z białej czekolady.

SMACZNEGO!