SZPINAKIEM SKŁADNIKI: garść szpinaku baby 1 puszka brzoskwiń z zalewą sok z połowy cytryny 1 kefir SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Szpinak płuczemy, cytrynę sparzamy wrzątkiem i dokładnie myjemy. 2. Na blogu Fitowo znajdziecie ciekawe przepisy i garść informacji na temat zdrowego stylu życia i odżywiania, a Co nieco z niczego to skarbnica niebanalnych pomysłów na to jak zrobić ciekawe potrawy z tego co aktualnie ma się pod ręką. Szpinak jest także dobrym źródłem witaminy K, która odgrywa bardzo ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminy z grupy B obniżające cholesterol oraz istotną dla opóźnienia procesów starzenia witaminę E. Co ważne (przede wszystkim dla osób dbających o linię) szpinak jest niskokaloryczny: 100 g to 16 kcal. 1 duża garść jarmużu puszka brzoskwiń z zalewą sok z połowy cytryny woda mineralna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Porcja na ok. 4 osoby. UWAGI: Zielony koktajl ze szpinakiem dostarczy nam dużo obniżającego ciśnienie potasu, dlatego szczególnie polecany jest osobom z nadciśnieniem. Niestety wadą szpinaku, jest zawartość kwasu szczawiowego, który przyczynia się do powstania kamieni dlatego nie powinny spożywać osoby z kamicą nerkową. A zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm. 3. Wrzucamy do blendera szpinak, brzoskwinie i sok z cytryny. 3. Wrzucamy do blendera jarmuż, brzoskwinie i sok z cytryny. 2. Wyciskamy sok z cytryny. Do niedawna koktajle kojarzyły mi się ze zmiksowanymi owocami z mlekiem.