Curry z soczewicą i warzywami

Anna
Obiad
20.11.2016 18:01
Curry z soczewicą i warzywami

300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 170 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki imbiru 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oleju ryżowego (może być rzepakowy) Paprykę wydrążyć i również pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Dusić ok. 7-10 minut do miękkości soczewicy i marchewki (w zależności ile ma się gotować soczewica wg opakowania). Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, a cukinię w grubą kostkę. Ma w sobie wszystko co lubię, czyli wyraziste przyprawy, sporo warzyw i białko z soczewicy. To świetne odmiana od tradycyjnego curry z warzywami z dodatkiem mięsa, po które dość chętnie sięgam. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz dokładnie opłukaną i odcedzoną soczewicę. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2016/11/curry-z-soczewica-i-warzywami.html