Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą

Malgorzata

Zupy

19.11.2016 21:39

Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą

Tajska zupa w kilkanaście minut :) Składniki: - 800 g ryb (np. amur, jesiotr), oczyszczonych z ości i bez skóry - 1 litr wody lub bulionu warzywnego - 400 ml mleczka kokosowego House of Asia - 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół - 1 cebula posiekana - 3 ząbki czosnku w plastrach - ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia - 1-2 chili pokrojone - 4 liście limonki kaffir House of Asia - 3 łyżki sosu rybnego House of Asia - 2 łodygi trawy cytrynowej - 2 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki - 2 marchewki i 1 pietruszka pokrojone w słupki - ½ szklanki zielonego lub cukrowego groszku - 2 cm imbiru startego - sok z limonki do smaku - 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia - szczypta cukru Do podania: - ryż jaśminowy - posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki - chili w plastrach - dymka Przygotowanie: - W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka, liście kafiru, chili, imbir i rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś 2 minuty, dodaj wodę i resztę mleka, zagotuj.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2016/11/zupa-rybna-z-czerwona-pasta-curry-trawa.html