W sklepach możemy kupić 4 rodzaje czekolady: gorzką, mleczną, białą i z dodatkami.
Czym każda z nich się charakteryzuje i na co koniecznie należy zwrócić uwagę?
Gorzka czekolada – przynajmniej 60% to ziarna kakaowca. W 100g zawiera ok 480 kcal.
Mleczna czekolada – ok 25% składników z ziaren kakaowca, zawiera proszek mleczny i wanilię. W 100 g zawiera ok 530 kcal.
Biała czekolada – brak kakao, zawiera jedynie tłuszcz z kakaowca. W 100 g zawiera ok 550 kcal.
Czekolada z dodatkami – na rynku wybór jest bardzo duży. Czekolada nadziewana, z orzechami, z owocami itp. W 100 g zawiera ponad 550 kcal.
Jeżeli lubisz czekoladę to zdecyduj się na gorzką lub na kawałek mlecznej czekolady.
Inne czekolady często zamiast tłuszczu kakaowego zawierają tłuszcz palmowy, a zamiast kakao soję.
Często też smak truskawkowy uzyskuje się z wyciągu z buraków.
Zawsze sprawdzaj zawartość KAKAO!