Obłędne sajgonki z pieczonym kurczakiem

Asia
Przekąski
18.11.2016 19:10
Obłędne sajgonki z pieczonym kurczakiem

Ja użyłam piersi z kurczak, które wpasowały się w całość niemalże idealnie 🙂 Niemałym uznaniem cieszą się również sajgonki wegetariańskie, które stworzone są z rozmaitych warzyw i różnych rodzajów papieru ryżowego – następnym razem chętnie spróbuję takie wykonać. Mogłoby mi się wydawać, że o tej kuchni już coś wiem z książek kulinarnych, lecz odwiedzenie w Polsce paru tajskich knajpek na milion procent nie oddaje tej całej magii aromatów oraz smaków potraw. Niestety nie miałam niektórych trudno dostępnych przypraw jak np. tajska bazylia lecz wydaje mi się, że w takiej postaci dużo łatwiej będzie je Wam wykonać ponieważ wszystkie składniki zakupiłam dzisiaj bez problemu w sklepie Carrefour. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu przyrządzonego przeważnie z mięsa oraz warzyw. Jednym z najbardziej charakterystycznych jest mleczko kokosowe oraz szereg aromatycznych przypraw takich jak trawa cytrynowa, świeży imbir czy liście limonki. Sajgonki, oprócz oczywiście sushi stały się kolejnym symbolem kuchni azjatyckiej w Europie i na Zachodzie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://poprostupycha.com.pl/sajgonki/