SKŁADNIKI: (na małą keksówkę) 2 duże banany 3/4 szklanki mąki ryżowej (ok 180 g) 3 łyżki kakao 80 % 1/2 szklanki cukru / ksylitolu / cukru kokosowego 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu 100 ml mleka zwykłego lub roślinnego 1 jajko lub zamiennik 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka sody oczyszczonej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Banany rozgniatamy widelcem lub blenderem. W smaku bardzo przypomina najzwyklejszy murzynek, banany są właściwie niewyczuwalne, dzięki mące ryżowej konsystencja ciasta jest bardzo przyjemna, wilgotna, rozpływająca się w ustach lecz na tyle zwarta aby bez problemu je pokroić na kawałki. Początkowo miałam w planie zwykły chlebek bez udziwnień, ale wówczas jedna z czytelniczek poprosiła mnie o jakąś słodkość bez glutenu z możliwie najzdrowszym składem. Jeśli dodacie nieco więcej przypraw korzennych i miód zamiast cukru to śmiało możecie potraktować je jako piernik.