Zapiekanka makaronowa z grzybami

Marta
Zapiekanki
14.11.2016 22:04
Zapiekanka makaronowa z grzybami

Cała ilość ze zdjęcia zniknęła w żołądkach właściwie w ciągu 30 minut od wyciągnięcia z piekarnika:) 3 szklanki makaronu ( użyłam pełnoziarnistego) 1 duża cebula garść grzybów suszonych 2 garści grzybów mrożonych (użyłam maślaków) 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 1 szkl mleka 2 łyżki mąki około 100 g parmezanu lub innego twardego sera (ok. 6 łyżek) Korzystając z zapasów grzybów suszonych i mrożonych (link do przygotowania) w tym przypadku maślaków i przepisu z tej strony (link) zrobiłam o niebo lepszą zapiekankę niż ta restauracyjna. W tym momencie dobrze jest włączyć piekarnik, żeby się już nagrzewał (180 stopni, 2 grzałki) Aby przygotować sos na początek tarkujemy ser. Dlatego ostatnio, gdy byłam na wyjeździe bardzo się zawiodłam nakładając sobie solidną porcję zapiekanki makaronowej z grzybami na talerz. Na 2 łyżkach rozgrzanego masła podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. opcjonalnie szynka lub boczek w plastrach - u mnie 400 gram szynki konserwowej. pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mrożone można wcześniej rozmrozić albo zamrożone wrzucić bezpośrednio pod koniec smażenia na patelnię. Następnie roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła i podsmażamy mąkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://filmoweciasteczko.blogspot.com/2016/11/zapiekanka-makaronowa-z-grzybami.html