Placek szybko się robi i dobrze sprawdzi się do barszczu zamiast tradycyjnych pasztecików i krokietów 3 szklanki mąki 250 g masła 3 żółtka 1 kg kiszonej kapusty 500 g pieczarek 1 duża cebula sól i pieprz 3 łyżki kaszy manny 1 jajko Mąkę, żółtka i masło siekamy oraz zagniatamy ciasto (jeżeli jest trudno zagnieść można dodać łyżkę śmietany). Ugotowaną kapustę odciskamy z nadmiaru wody (można ją posiekać) i mieszamy z pieczarkami, jajkiem i kaszą manną. Kruche ciasto z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek, czyli świetna propozycja dla zapracowanych. Ciasto dzielmy na pół i wkładamy do schłodzenia do lodówki na około 60 minut. W międzyczasie kapustę gotujemy do miękkości, a pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jedną cześć ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.