Polecam SKŁADNIKI (4 batony z formy 10x10 cm): - 100 g orzechów laskowych (najlepiej świeżo wyłuskanych, jeśli są w sezonie) - 150 g suszonych lub świeżych daktyli bez pestek - 2 płaskie łyżki karobu w proszku lub kakao (zwykłego lub raw) PRZYGOTOWANIE: Orzechy mielimy na mąkę, przesypujemy do blendera/robota kuchennego, dodajemy daktyle i karob/kakao. When you make them with carob, they get a caramel aroma; when you use cocoa or cacao powder, they taste more like nutella ;) And you get the best version of them, when you use fresh, pitted dates, but they can be replaced with dried if necessary. INGREDIENTS (4 bars, made in a 10x10 cm mold) - 100 g hazelnuts (preferably freshly shelled, if they are in season) - 150 g dried or fresh dates (pitted) - 2 flat tbsp carob powder or cocoa powder (regular or raw) PREPARATION: Grind hazelnuts into flour, then transfer it to a blender / food processor, add dates and carob / cocoa powder. Bo jak wiadomo przecież, takie domowe batony zawsze warto mieć pod ręką, czy to w domu, czy w podróży, w szkole albo w pracy, na wycieczce lub np. po treningu. Bo jak wiadomo przecież, takie domowe batony zawsze warto mieć pod ręką, czy to w domu, czy w podróży, w szkole albo w pracy, na wycieczce lub np. po treningu. Ten przepis jest małą powtórką, tego co już było na blogu, ale musiałam go dodać, bo za każdym razem gdy robię i jem, ten → orzechowo-czekoladowy tofurnik mówię sobie, że jego spód jest tak dobry, że musi się pojawić jako osobny wpis w formie batonów ;) i dziś właśnie udało mi się go w końcu dodać ☺ Smacznego ☺ This recipe is a little repetition of what was posted on the blog in the past, but I had to add it, cause every time I make and I eat, this → nutella tofu cheesecake I tell myself, that the crust is so good that I have to post is as a recipe for homemade bars ;) and finally, today, I made it ☺ But this was not the only reason I did it, cause besides their great taste, there is also another fantastic advantage to make them and eat them: you only need 3 simple ingredients to do it ☺ And as you know, after all; homemade energy bars are always handy, whether youre at home, on the road, at school or work, on a trip or, for example having a lot of physical activities. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, po wyjęciu kroimy i zajadamy ;) Przechowujemy zawinięte w papier do pieczenia lub folię (w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 2 miesięcy). Świeże orzechy laskowe, można aktualnie znaleźć na każdym rogu, dlatego tym bardziej warto skorzystać z ich wysokiej wartości odżywczej i zajadać w takiej pysznej formie ☺ Batony są słodkie, miękkie i orzechowe. Z dodatkiem karobu są bardziej karmelowe a z kakao, bardziej przypominają Nutellę, i najlepsze wychodzą ze świeżych daktyli, ale z powodzeniem użyć można też suszonych. Ale to nie był jedyny powód, bo oprócz tego, że rewelacyjnie smakują, to fakt, że zrobione są z zaledwie trzech prostych i naturalnych składników, sprawia, że jeszcze bardziej chciałam Was zachęcić do ich przygotowania. Jeśli używacie suszonych daktyli, a Wasz blender nie ma dużej mocy, można dodać odrobinę wody lub mleka roślinnego aby ułatwić mu pracę, albo wcześniej, suszone daktyle namoczyć, a przed miksowaniem odcedzić. And when fresh hazelnuts can be found on every corner its really worth to take advantage of their high nutritional value and eat in those delicious homemade bars ☺ Those bars are sweet, soft and nutty in flavor.