Składniki: herbatniki 180 g masło 80 g śmietanka 30% 200 ml mascarpone 250 g cukier 2 łyżki tabliczka czekolady mlecznej dżem lub marmolada 1 pełna łyżka Herbatniki pokruszyć bardzo drobno (ja zrobiłam to przy pomocy blendera i ten sposób polecam, ale można włożyć herbatniki do woreczka i ugniatać np. wałkiem). Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić, ja rozpuściłam w kuchence mikrofalowej, co 10 sek mieszałam czekoladę i tak do całkowitego rozpuszczenia (warto pamiętać, żeby nie podgrzewać jednorazowo dłużej niż 15 sek ponieważ czekolada zamiast płynna zrobi się twarda). Do przepisu użyłam marmolady z pigwy, jest genialna ale fajnie też się sprawdzi dżem brzoskwiniowy lub morelowy (choć tak naprawdę wydaje mi się, że każdy będzie tu pasował). Czasami przychodzą mi do głowy różne pomysły, które od razu wykonuję a następnie testuję na rodzinie, zazwyczaj jest to mąż i syn :) Teraz rozpuścić dżem lub marmoladę (w kuchence mikrofalowej albo w garnku) i posmarować pędzelkiem wierzch ciasta.