SKŁADNIKI: na ciasto 24 g świeżych drożdży 1 szkl ciepłego mleka 1 jajko 3 1/2 szkl mąki pszennej 4 łyżki cukru 200 g miękkiego masła 2 łyżki roztopionego masła na nadzienie 300 g białego maku 100 g masy marcepanowej nasiona z 1/2 laski wanilii 2-3 łyżki miodu 200 g mielonych orzechów (migdałów i włoskich) 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % lukier i posypka 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy skórka pomarańczowa, kandyzowana orzeszki arachidowe (bez soli) posiekane Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x15 cm, pamiętając o tym aby krótsze strony to nasza góra i dół. Ciasto złożyć na 3, 1/3 z góry i 1/3 z dołu - tak jak kartkę papieru. Ponownie złożyć na 3, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto odstawić do chłodzenia na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed robieniem rogalików, wyjąć z lodówki 20 minut wcześniej. Mak sparzyć przez 20 minut gorącą wodą lub mlekiem, odcedzić i odsączyć. Na wierzchu rozsmarować masło pozostawiając 1 centymetrowy margines z każdej strony. Dla zabieganych i wątpiących w swój kulinarny talent, polecam gotowe ciasto na Croissanty.