Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami i marchewka na obiad i na kanapki

Jolanta
Obiad
17.10.2016 9:22
Pieczeń z mięsa mielonego z pieczarkami i marchewka na obiad i na kanapki

Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 łyżka domowej roboty czosnku i cebuli w proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz mielony biały (ok. 1 łyżeczki) bułka tarta do posypania pieczeniu – 1 łyżka Przygotowanie pieczeni: Bardzo dobrze też smakuje, zarówno na ciepło pokrojona w grube plastry podana z ziemniakami sosem na obiad, jak i na zimno na kanapkach pokrojona w cienkie plastry. Studzimy pieczeń nie wyciągając jej z formy, następnie kroimy w grube lub cienkie plastry i serwujemy na zimno lub na ciepło. Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi karczek rolowany, szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Cebulę kroimy w drobną kostkę, umyte pieczarki kroimy w dość grubą kostkę, całość podsmażamy na oleju, doprawiając do smaku sola i pieprzem i studzimy. Dziś podam Wam bardziej urozmaicony przepis na rzymską pieczeń, gdyż dodałam do mięsnej masy podsmażone z cebulką pieczarki, tartą marchewkę, oraz domowej roboty mieszankę suszonego czosnku i cebuli. Pieczeń rzymska pojawia się w naszym domu bardzo regularnie w różnych konfiguracjach smakowych, to jest bardziej wyrafinowana wersja kotleta mielonego. Pieczeń z mięsa mielonego, zwana jest u nas w domu pieczenią rzymską lub pieczonym klopsem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy suszoną cebulkę z czosnkiem, starta marchewkę, podsmażone pieczarki, przyprawy i namoczoną w mleku bułkę tartą. Pieczeń rzymską można upiec w foremce lub bez, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/wyroby-domowe/pieczen-rzymska-pieczarkami-marchewka/