kukułka

Magdalena
Ciasta
09.11.2016 8:51
kukułka

foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżki kakao - łyżeczka proszku do pieczenia na krem kukułkowy: - 500 ml śmietanki kremówki - 200 g cukierków kukułek - 2 łyżki żelatyny - 2 łyżki cukru pudru - 1/2 szklanki mleka na warstwę czekoladową: - 200 g czekolady deserowej - 100 g czekolady mlecznej - 250 g biszkoptów - 4 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1 szklanka wrzątku - 4 kieliszki wódki dodatkowo: - 100 g mlecznej czekolady - 3 łyżki mleka - 3 łyżki wiórków białej czekolady (użyłam takich ze sklepu Słodki Świat) - 1/2 szklanki posłodzonej kawy Biszkopt: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Bardzo dobrze się nada aby podać je na uroczystościach rodzinnych, bo jest eleganckie w przekroju i na pewno będzie smakowało. Ostatnio widząc w sklepie Kukułki przypomniałam sobie, że ładnych parę lat nie robiłam tego ciasta i że nie ma go na blogu. Czekolady połamać i umieścić w misce, zalać gorącą ale nie wrzącą kawą i rozpuścić. Dodać biszkopty i wódkę, odstawić na chwilę aby ciastka wpiły masę czekoladową. Na to delikatnie wyłożyć masę z biszkoptami i pozostały krem. Krem kukułkowy: Mleko zagotować, wrzucić cukierki i odstawić na chwilę. Składanie ciasta: Na dolny biszkopt wyłożyć połowę kremu kukułkowego i rozsmarować. Jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu to koniecznie musicie je upiec, bo ma wspaniały i niepowtarzalny smak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/06/kukuka.html