O dłuższego czasu staram się propagować na blogu właśnie zdrowe jedzenie i w dodatku prosto przygotowane - stąd dzisiaj pyszny, zdrowy i szybki przepis na spaghetti z pesto z czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) Pesto: 1 pęczek bazylii 3 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera) 2 ząbki czosnku 8 łyżek oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz i sól Spaghetti: 350 g razowego makaronu spaghetti 250 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodajemy odcedzony makaron (u nas po prostu wyciągnięty z garnka łyżką cedzakową - bez wylewania na sitko - tak by sos połączył się z niewielką ilością wody, w której gotował się makaron). Smacznego :) - białko - 19,25 g - tłuszcze - 34,7 g - węglowodany - 61 g - błonnik - 7 g Zapraszam na fanpage na FB oraz Instagram Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek (aż będzie miękki - 3-4 minuty na małym ogniu).