Składniki: 400 ml wody 15 dużych krewetek obranych z pancerzyków 1 puszka mleczka kokosowego 2-3 łyżki pasty tom yum 1/2 cebuli 1 cebula szalotka 3-4 świeże ostre papryki chili 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej 3 łyżki soku z limonki 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka brązowego cukru Świeża kolendra Imbir galangal Gdy woda będzie gorąca dodajemy liście limonki kaffir, imbir galangal oraz łodygę trawy cytrynowej. Dodajemy również pokrojoną w podłużne plasterki papryczki chili oraz pastę tom yum. Zupa Tom Yum to tajska, ostra zupa, która przygotowywana jest na bazie bulionu lub wody. Z zupy wyciągamy trawę cytrynową, liście limonki kaffir oraz imbir. Zupa Tom Yum jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Następnie dodajemy drobno posiekana szalotkę oraz kolendrę.