Ciasto miodowo-śmietankowe

Pati
Ciasta
04.11.2016 9:20
Ciasto miodowo-śmietankowe

Ciasto miodowo-śmietankowe Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 150 g miodu 125 g masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie cukru wanilinowego Krem śmietankowy: 2 szklanki śmietany kremówki 36% 3 łyżki żelatyny 1 opakowanie śmietanfixu Polewa karmelowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g) Najlepiej przygotować go dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem ponieważ ciasto jest z dodatkiem miodu co sprawia, że jest dość twarde i musi trochę zmięknąć pod wpływem kremu. Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez około 20 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 29×24 cm) i przekładamy do nich ciasto (można je rozwałkować lub po prostu wykleić nimi blaszki). Smacznego 😉 Przepis bierze udział w konkursie #Ambition A dla moich Czytelników specjalna zniżka na zakupy w internetowym sklepie Dajar Wpisując hasło: ZDROWE-GOTOWANIE otrzymacie 10% rabatu. Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, cukier wanilinowy, miód, jajka, sodę i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Sprawdzi się świetnie zarówno jako weekendowe ciasto do kawy, jak również jako świąteczny wypiek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/desery/ciasta/ciasto-miodowo-smietankowe/