Pieczona kaczka z kaszą gryczana 120 minut + marynowanie Składniki: oczyszczona kaczka o wadze 2200 g 150 g kaszy gryczanej 1 łyżeczka masła 2 duże kwaśne jabłka 1 duża cebula 70 g suszonej żurawiny masło czerwona słodka papryka czerwona ostra papryka majeranek pieprz sól Wykonanie: Szyję odcinamy, ugotujemy na niej zupę. Kaczkę wkładamy do garnka i zalewamy solanką przygotowaną z 2 litrów wody i 2 łyżek soli. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Cebulę i jabłka obieramy, cebulę kroimy drobną, a jabłka w grubą kostkę. Pieczona kaczka z jabłkami to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej. Na blogu znajdziecie też przepis na czerninę, czyli czarną polewkę. Kaszę gotujemy na sypko z dodatkiem łyżeczki masła i soli. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę, nas przykład czerwoną kapustę na ciepło i gotowe.