Wszyscy kochamy mandarynki i pomarańcze. Są to orzeźwiające i słodkie owoce, które kojarzą się ze świętami. Zawierają one w sobie wiele cennych witamin, jednak na wielu płaszczyznach wygrywają właśnie mandarynki. Zawierają one dużo więcej witaminy A oraz żelaza. Dodatkowo są bogate w liczne przeciwutleniacze, których również jest więcej niż w pomarańczy.
Skórka mandarynki wykorzystywana jest w potrawach, jednak ma jeszcze jedno genialne zastosowanie. Przyrządza się z niej naturalny syrop na mokry kaszel. Dzięki swoim właściwościom pomaga płucom pozbyć się zalegającej flegmy, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Wszystko co musisz zrobić, to kupić mandarynki, obrać je, zjeść pyszny owoc, a skórkę wysuszyć. Suszona skórka dodawana jest do wielu potraw, jednak warto ją spożywać również w trakcie choroby.