Jeżeli chcesz wypróbować najstarszy przepis na domowy antybiotyk to przygotuj sobie:
1 szklankę octu jabłkowego ekologicznego, 1 szklankę miodu, pół szklanki soku z cytryny, pół szklanki soku z imbiru i 25 ząbków czosnku.
Do blendera wlewamy sok z cytryny i imbiru, dorzucamy czosnek. Blendujemy z użyciem maksymalnej mocy urządzenia. Następnie dodajemy ocet i mieszamy. Na sam koniec dodajemy miód i jeszcze raz wszystko blendujemy. Przelej antybiotyk do słoika i wstaw do lodówki na 5 dni.
Profilaktycznie dla wzmocnienia zażywaj 2 łyżeczki dziennie rozpuszczone w szklance ciepłej wody przed śniadaniem.
W czasie choroby zażywaj 3 razy dziennie po 1 łyżeczce na pół szklanki wody.
Kobiety w ciąży nie powinny stosować tego antybiotyku ponieważ ma on działanie rozkurczowe na mięśnie macicy.