Zjadamy pomarańcze, mandarynki, wyciskamy sok z cytryny, a ich skórki zwyczajnie wyrzucamy. Okazuje się to niemałym błędem, bo wiele możemy z nich zrobić. Skórki cytrusowe świetnie sprawdzą się w domu jako środki czyszczące. Zanim wylądują w koszu na śmieci sprawdźmy do czego jeszcze mogą się przydać.
1. Nie tylko sok
Nikogo nie trzeba przekonywać, że czarna herbata najlepiej smakuje z cytryną. Nie tylko jej sok, ale i dodana do napoju skórka nadaje niesamowity smak i aromat. Jeśli nigdy tego nie próbowałyście to nie ma na co czekać!
![]()
2. Nie tylko z bazylią
Jeśli mamy ochotę troszkę polepszyć smak naszej oliwy najczęściej dodajemy do niej bazylii lub czosnku. Dzięki dodaniu skórki z cytryny lub pomarańczy nadamy jej delikatnego kwaśnego posmaku. Startą skórkę zostawiamy w oliwie przez okres około dwóch tygodni, następnie przelewamy przez sitko.
![]()
3. Jako peeling
Domowej roboty peelingi są coraz modniejsze i słusznie. Aby zrobić sobie energetyzujący, orzeźwiający scrub do ciała możemy dodać do niego startą skórkę z dowolnego cytrusa. Będziemy potrzebować również oleju kokosowego, oliwy z oliwek i cukru. Przepis możemy dowolnie modernizować, zamieniając oliwę z oliwek na olej rycynowy, cukier na mieloną kawę, a olej kokosowy na np. masło migdałowe.
![]()
4. Do ciasta i obiadu
Różnego rodzaju przepisy kulinarne wymagają od nas dodania skórki z cytrusa. Zarówno ciasta jak i główne dania smakują pysznie z takim urozmaiceniem. W związku z tym, skórkę fajnie zachować na taką okazję, a do tego czasu przechowywać ja w zamrażarce.
5. Do pieprzu
Możemy również zrobić sobie cytrynowy pieprz, który niejednokrotnie kupujemy np. do przyprawienia ryby. Wystarczy, że na najmniejszych oczkach zetrzemy skórkę z cytryny, dodamy do niej podobną ilość świeżo zmielonego pieprzu, a całość odstawimy do suszenia (w piekarniku lub mikrofalówce).
![]()
6. Do zjedzenia
Także, sama w sobie skórka np. pomarańczowa jest świetną przekąską, jeśli odpowiednio ją przygotujemy. Umytą skórkę należy najpierw pokroić na cieniutkie paseczki. Wrzucamy je do wody z brązowym cukrem i gotujemy na małym ogniu, aż mieszanka nabierze brązowej barwy. Odsączamy, suszymy i zjadamy!
![]()
7. Mycie okien
Niejednokrotnie, gdy zabrakło nam płynu do okien, używałyśmy zamiast niego octu. Jednak nieprzyjemny zapach nie zachęca. Dzięki zagotowaniu w occie skórek z cytryny, nie będziemy musiały się już tym przejmować.
![]()
8. Odświeżacz
Przestrzeń wokół kosza na śmieci nigdy nie pachnie za fajnie, nawet gdy często śmietnik czyścimy. Nieprzyjemnego zapachu możemy pozbyć się, jeśli na dnie kosza umieścimy skórkę z cytryny.
9. Stal nierdzewna i chrom jak nowe
Jeśli zmieszamy skórkę z cytryny, sól i kilka kropli octu, mamy preparat do czyszczenia. Odpowiednio długie polerowanie przywróci blask chromowanym powierzchniom, usunie kamień z armatury i sprawi że noże będą wyglądały jak nowe. Pamiętajmy jednak, by nie używać dodatkowo szorstkiej gąbki.
![]()
10. Brudne ręce
Skóra z cytryny świetnie zastępuje mydło. Ma właściwości odkażające i świetnie neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Jeśli po przygotowywaniu ryby nie możemy sobie poradzić z jej utrzymującym się zapachem, sięgnijmy po skórkę z limonki.
![]()
Ponadto słyszałyśmy, że można umieszczać skórki cytrusów w miejscach odwiedzanych przez mrówki, wykorzystywać do czyszczenia mikrofalówki, kubków odbarwionych przez kawę, a także tworzyć z nich piękne ozdoby.
Może podpowiecie, jak Wy wykorzystujecie skórki cytrusów?