Zjadamy pomarańcze, mandarynki, wyciskamy sok z cytryny, a ich skórki zwyczajnie wyrzucamy. Okazuje się to niemałym błędem, bo wiele możemy z nich zrobić. Skórki cytrusowe świetnie sprawdzą się w domu jako środki czyszczące. Zanim wylądują w koszu na śmieci sprawdźmy do czego jeszcze mogą się przydać.
1. Nie tylko sok
Nikogo nie trzeba przekonywać, że czarna herbata najlepiej smakuje z cytryną. Nie tylko jej sok, ale i dodana do napoju skórka nadaje niesamowity smak i aromat. Jeśli nigdy tego nie próbowałyście to nie ma na co czekać!
2. Nie tylko z bazylią
Jeśli mamy ochotę troszkę polepszyć smak naszej oliwy najczęściej dodajemy do niej bazylii lub czosnku. Dzięki dodaniu skórki z cytryny lub pomarańczy nadamy jej delikatnego kwaśnego posmaku. Startą skórkę zostawiamy w oliwie przez okres około dwóch tygodni, następnie przelewamy przez sitko.
3. Jako peeling
Domowej roboty peelingi są coraz modniejsze i słusznie. Aby zrobić sobie energetyzujący, orzeźwiający scrub do ciała możemy dodać do niego startą skórkę z dowolnego cytrusa. Będziemy potrzebować również oleju kokosowego, oliwy z oliwek i cukru. Przepis możemy dowolnie modernizować, zamieniając oliwę z oliwek na olej rycynowy, cukier na mieloną kawę, a olej kokosowy na np. masło migdałowe.
4. Do ciasta i obiadu
Różnego rodzaju przepisy kulinarne wymagają od nas dodania skórki z cytrusa. Zarówno ciasta jak i główne dania smakują pysznie z takim urozmaiceniem. W związku z tym, skórkę fajnie zachować na taką okazję, a do tego czasu przechowywać ja w zamrażarce.
5. Do pieprzu
Możemy również zrobić sobie cytrynowy pieprz, który niejednokrotnie kupujemy np. do przyprawienia ryby. Wystarczy, że na najmniejszych oczkach zetrzemy skórkę z cytryny, dodamy do niej podobną ilość świeżo zmielonego pieprzu, a całość odstawimy do suszenia (w piekarniku lub mikrofalówce).
6. Do zjedzenia
Także, sama w sobie skórka np. pomarańczowa jest świetną przekąską, jeśli odpowiednio ją przygotujemy. Umytą skórkę należy najpierw pokroić na cieniutkie paseczki. Wrzucamy je do wody z brązowym cukrem i gotujemy na małym ogniu, aż mieszanka nabierze brązowej barwy. Odsączamy, suszymy i zjadamy!
7. Mycie okien
Niejednokrotnie, gdy zabrakło nam płynu do okien, używałyśmy zamiast niego octu. Jednak nieprzyjemny zapach nie zachęca. Dzięki zagotowaniu w occie skórek z cytryny, nie będziemy musiały się już tym przejmować.
8. Odświeżacz
Przestrzeń wokół kosza na śmieci nigdy nie pachnie za fajnie, nawet gdy często śmietnik czyścimy. Nieprzyjemnego zapachu możemy pozbyć się, jeśli na dnie kosza umieścimy skórkę z cytryny.
9. Stal nierdzewna i chrom jak nowe
Jeśli zmieszamy skórkę z cytryny, sól i kilka kropli octu, mamy preparat do czyszczenia. Odpowiednio długie polerowanie przywróci blask chromowanym powierzchniom, usunie kamień z armatury i sprawi że noże będą wyglądały jak nowe. Pamiętajmy jednak, by nie używać dodatkowo szorstkiej gąbki.
10. Brudne ręce
Skóra z cytryny świetnie zastępuje mydło. Ma właściwości odkażające i świetnie neutralizuje nieprzyjemne zapachy. Jeśli po przygotowywaniu ryby nie możemy sobie poradzić z jej utrzymującym się zapachem, sięgnijmy po skórkę z limonki.
Ponadto słyszałyśmy, że można umieszczać skórki cytrusów w miejscach odwiedzanych przez mrówki, wykorzystywać do czyszczenia mikrofalówki, kubków odbarwionych przez kawę, a także tworzyć z nich piękne ozdoby.
Może podpowiecie, jak Wy wykorzystujecie skórki cytrusów?